Η Ναυτεμπορική: Η πλέον καινοτόμα ιστοσελίδα ημερήσιας εφημερίδας
Μετα την πρωτοποριακή δουλειά για τον ΣΚΑΙ, ο κορυφαίος μηχανικός στον χώρο του ελληνικού Τύπου – Περικλής Κατσαούνης – θέλησε να με γνωρίσει και πρότεινε την ενδεχόμενη απογευματινή συνεργασία μου με την “καλύτερη ελληνική εφημερίδα”.
“Ποιά είναι η καλύτερη εφημερίδα κ. Κατσαούνη” του αποκρίθηκα…
“Είναι η εφημερίδα που πληρώνει όλους όσοι συνεργάζεται ακόμη και τους φωτογράφους με τους οποίους συνεργάζεται, όλες τις φωτογραφίες τους και στην ώρα τους”
Στόχος ήταν η δημιουργία και αναβάθμιση του naftemporiki.gr που μόλις ξεκινούσε χάρις έναν μόνο τεχνικό τον Γ. Ζαφόλια.
“Οικογενειακό μαγαζί” θα σας επιτρέψει να κάνετε ότι θέλετε, είπε ο κ. Κατσαούνης. Κι έτσι ήταν.
Πέρα από το πρώτο ελληνικό newsletter, είχαμε και το πρώτο personalised χρηματιστήριο και αποτελέσματα εκλογών. Επίσης την οικονομική εφημερίδα που έβαλε Push channels και εργαλεία όπως το metastock. Από το metastock, “δανείστηκα” το meta… που έβαλα στα metadata που υπάρχει ακόμη και σήμερα στην Oxford Metadata – δηλαδή περίπου 15 χρόνια πριν μάθει το ευρύ κοινό τι σημαίνει metadata από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden.
Επίσης κορυφαίο design κατά π και φ. Ο κόσμος καταλαβαίνει την διαφορά ακόμα κι αν δεν μπορεί να εντοπίσει γιατί ακριβώς του αρέσει το κάτα φ σχέδιο σε σχέση με κάποιο άλλο.
Ισως η πιο σημαντική τεχνική προσφορά της Ναυτεμπορικής τότε ήταν η πρώτη “φωνητική αναζήτηση” που δεν έπαιζε ρόλο αν έγραφε κάτι με Ομικρον ή Ωμέγα στην περίπτωση του “Ο” ή αν το έγραφες με Ιωτα, Ητα, Υψιλον η Εψιλον Ιωτα στην περίπτωση του “Ι” ή αν το έγραφες με Εψιλον ή Αλφα Ιωτα στην περίπτωση του “Ε”. Η να κάνεις αναζητήσεις ακόμα και εαν γράφεις με ένα σύμφωνο εκεί που η σωστή ορθογραφία ζητούσε δύο σύμφωνα (ή και το ανάποδο).
Τώρα φαίνεται στους περισσότερους δεδομένο αλλά τότε δεν ήταν και βοηθήσαμε πολύ κόσμο τότε να βρίσκει τις πληροφορίες που χρειάζονταν. Αυτός ο αλγόριθμος αντιγράφτηκε μελλοντικά από τα περισσότερα ελληνικά site αλλα αξιοποιήθηκε και από την Microsoft και την Google στις δικές τους μηχανές αναζήτησης.
Με την Microsoft συγκεκριμένα, η Ναυτεμπορική ήταν πρώτο ελληνικό ενημερωτικό web site που εγκατάλειψε τον Netscape Enterprise Server, γι ανα φιλοξενηθεί σε Internet Information Server και από τα πρώτα sites που προώθησε τον Internet Explorer κλπ.
Πέρα από την μάχη που έδωσα προσωπικά με τον τότε διευθυντή της Ναυτεμπορικής κ. Λυκογεώργο για να μας επιτρέψει την αποστολή newsletter, δεν θα ξεχάσω και την άλλη μάχη… αυτή του να μας επιτρέψει να βάζουμε εξωτερικά λινκ στις ειδήσεις μας. Τότε (το 1996-1997) ήταν ανήκουστο να παραπέμψεις “δικό σου” αναγνώστη κάπου αλλού!