tovima.gr & tanea.gr: Η εποχή του ΔΟΛ και το πρωτοποριακό εκδοτικό σύστημα
Μετά την πρωτοποριακή εργασία της Ναυτεμπορικής, συνεχίσαμε στον Δημοσιογραφικό Λαμπράκη που εκεί είχε γίνει ήδη αντιληπτό ότι η Νέα Εποχή της Επικοινωνίας απαιτούσε την συνολική αναδόμηση των μέσων παραγωγής ειδήσεων.
Ενώ τα περισσότερα ΜΜΕ ασχολούνταν κυρίως με το πως θα δείξουν προς τα έξω ένα σύγχρονο πρόσωπο, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, με την ηγεσία του Σταύρου Ψυχάρη, ακολούθησε, αρχικά, την ακριβώς αντίστροφή στρατηγική:
Να εκσυχρονίσει τον Οργανισμό από μέσα. Ετσι πρώτη προτεραιότητα ήταν να φτιαχτεί ένα νέο εκδοτικό σύστημα που θα λειτουργούσε σε περιβάλλον Windows (ελάχιστοι δημοσιογράφοι είχαν δουλέψει σε παραθυρικό υπολογιστή), θα είχαν πρόσβαση στο Ιντερνετ, θα επικοινωνούσαν με email, και θα μπορούσαν να δημοσιεύουν τα άρθρα απ όπου κι αν βρίσκονταν.
Η δε ταχύτητα διασύνδεσης του ΔΟΛ στο Ιντερνετ ήταν αξεπέραστες, ενώ δεν υπήρχε κανένας περιορισμός για το τι μπορεί ή όχι να βλέπει κάποιος. Το ζητούμενο ήταν όλοι να το αξιοποιήσουν ως παράθυρο στον κόσμο.
Σε αυτή την προσπάθεια ηγήθηκα της κατασκευής του νέου εκδοτικού συστήματος του ΔΟΛ, πάνω στο περιβάλλον Lotus Notes της IBM, σε συνεργασία με τις Byte Computer/IBM Ελλάς.
Ισως τα πλέον παραγωγικά δύο χρόνια της ζωής μου σε ένα αξεπέραστο περιβάλλον εργασίας, παρέα με ορισμένα από τα πιο δυνατά μυαλά της Ελλάδας. Είμασταν τυχεροί όλοι όσοι είχαμε ζήσει τον ΔΟΛ τότε.
Λαμπράκης, Ευσταθιάδης, Ψυχάρης, Καραπαναγιώτης, Ζενάκος, Μεμής, Λάλας, Μαράκης, Ψυχογιός, Λιακόπουλος, Ευθυμίου, Χασαπόπουλος, Μουλόπουλος, Πρετεντέρης… μαζί με τη “νέα γενιά” όπως οι Π. Καψής, Παπαχελάς, Χαραλαμπόπουλος κλπ κλπ.
Σε αυτό το περιβάλλον, δεν είναι τυχαίο ότι κάναμε και καινοτομίες που απλά δεν υπήρχαν. Για παράδειγμα, δυνητικά, ένας συντάκτης μπορούσε να γράψει το κείμενο του σε ένα email, να βάλει στον τίτλο του email τον κωδικό της κατηγορίας που θα άνηκε το άρθρο, και το άρθρο να μπει στο εκδοτικό έτοιμο για διόρθωση και δημοσίευση.
Από τα μπόνους της εργασίας μας ήταν ότι μπορούσαμε να αρθρογραφούμε για θέματα τεχνολογίας στα Μέσα του Οργανισμού ή και να εκπροσωπούμε τον Οργανισμό σε συνέδρια τεχνολογίας. Για παράδειγμα εκπροσωπήσαμε τον ΔΟΛ στο συνέδριο του ΤΕΕ για την Ψηφιακή Τηλεόραση όπου εκφράσαμε για πρώτη φορά στην χώρα μας τη θέση ότι στην Ελλάδα η Ψηφιακή Τηλεόραση θα πρέπει να είναι Επίγεια και όχι Δορυφορική – χαλώντας το πάρτυ που είχαν ετοιμάσει αφού όλες οι άλλες ομιλίες έκαναν το συνειρμό ότι Ψηφιακή = Δορυφορική.
Η συνέχεια της υπόθεσης βέβαια εμφανίστηκε στις οθόνες μας…